Offerteleed

Categorieƫn blog

kop dampende koffie met opgedrukte tekst: go get them!
Foto: Kyle Glenn op Unsplash

In mijn tekstschrijversbestaan heb ik al zo vaak een offerte verstuurd. Toch blijf ik dat misschien wel het moeilijkste deel van mijn werk vinden. Hoe hoog zet je in? Hoeveel geef je alvast prijs? Wat stuur je mee? Deze week een mooie opdracht gemist, schrijven over aquathermie. En dat had achteraf niet gehoeven.

Een oud-opdrachtgever deed nota bene een mooie aanbeveling voor me. Maar helaas, een ander viel in de prijzen met een offerte die kennelijk aantrekkelijker was, niet alleen door een lager tarief maar ook door het meesturen van voorbeelden. Aan dat laatste had ik deze keer niet gedacht. Te veel bezig met inlezen, beschrijven van werkzaamheden, proces en planning, voor mezelf een ‘proeflapje’ maken, rekenwerk. In het uiteindelijke voorstel gaf ik duidelijk ruimte voor onderhandeling, maar die werd niet benut. Dom van mij en jammer. Ik wist het toch: show, don’t tell. Ook jammer voor de opdrachtgever trouwens šŸ˜‰. Hopelijk volgende keer meer succes.