Inspiratie uit de ondernemersvereniging

Categorieën blog

uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst ondernemersvereniging. Tekst 'Een duurzame stap in 2018. Achtergrond is de plattegrond van het Boerhaavedistrict Leiden met voetstappen erop.

Vanavond was de nieuwjaarsbijeenkomst van ‘mijn’ ondernemersvereniging in Leiden, de OVBD. Een geanimeerde en inspirerende bijeenkomst zoals ik dat gewend ben van mijn cluppie: met inhoud én gezelligheid. Er lijkt een nieuwe gewoonte te ontstaan: elk jaar krijgt zijn eigen thema mee.

Elkaar weten te vinden

In 2016 was dat ‘verbinding’. Onze vereniging is heel lokaal en veel leden zijn zzp’er. Kleinschaligheid troef dus. Verbinding betekende voor ons dan ook: verbinden met elkaar, elkaar weten te vinden, samen projecten oppakken. En verbinden met de wijk: hoe kunnen we als ondernemer iets extra’s betekenen voor de wijk waar we wonen en werken? Dat heeft mooie projecten opgeleverd, samenwerkingen met Leiden Atletiek en de Vrienden van de Leidse Hout.

Broodje Goud

Het voorbije jaar stond in het teken van ‘persoonlijk contact’. Op allerlei manieren leerden we elkaar beter kennen: wat houdt de ander in beweging in zijn bedrijf, hoe zoek je nieuwe mogelijkheden, wat vindt je belangrijk? Dat gebeurde in de maandelijkse bijeenkomsten, maar ook in kleinere groepjes op andere momenten in onze virtuele Buurtkantine Broodje Goud. Broodje Goud is samen ontbijten of lunchen dichtbij: in het bedrijf – dus vaak thuis – bij een van de deelnemers, of al wandelend door de wijk, met vooraf bedachte handvatjes voor gesprek.

Duurzaam ondernemen

En dit jaar wordt het dan duurzaamheid. Iemand bracht het onderwerp ter sprake tijdens onze decemberbijeenkomst, en er bleek heel veel animo te zijn om er met elkaar over door te praten, ideeën te delen en te ontwikkelen. En zo werd het het het thema voor 2018. Dat vind ik mooi. Het sluit goed aan op de eerdere thema’s, die feitelijk gingen over de ‘People’ van triple-P. Ik schrijf veel over onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben, maar het ook concreet maken in mijn eigen leven en mijn bedrijfsvoering, dat is nog niet zo gemakkelijk. Eigenlijk kom ik niet heel veel verder dan de obligate dingen die eigenlijk inmiddels niet meer dan normaal zijn: zo min mogelijk printen, reizen met fiets of OV, een groene energieleverancier, de thermostaat een paar graden lager.

Er moet toch meer mogelijk zijn

Het helpt als je het samen kunt doen. Samen ideeën uitwerken, elkaar inspireren en stimuleren, samen stappen zetten. De OVBD is al contacten aan het leggen met initiatieven in de wijk (een collectief zonnepanelendak). Ik ben heel benieuwd wat er verder aan creatieve en praktische ideeën op tafel gaat komen. Het mooie van een jaarthema is dat het focus geeft aan de activiteiten. De toost op het samen duurzaam ondernemen was een mooie kick-off!

Maar ik ga weg

Jammer dat dit ook een beetje mijn afscheid van de club was, nu ik volgende week ga verhuizen. Ook al liet het bestuur me gastvrij weten dat ik welkom blijf, de ontmoetingen zullen minder frequent worden.
Zou de ondernemersvereniging in Voorschoten ook zo creatief en actief zijn? We gaan het ontdekken. Ik heb in elk geval genoeg inspiratie om daar te delen.

Het plaatje boven deze post is een foto van de uitnodiging voor de nieuwjaarsbijeenkomst, ontworpen door Marcel Terlouw.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren